Nu het allemaal langer duurt. 2 kleine Sales & Marcom Neuro tips.

Vorige week begonnen duizenden professionals vanaf hun keukentafels met het posten van een enorme hoeveelheid berichten. Artikelen met titels als  “Ontdek hoe u uw bestaande content kunt gebruiken om een ​​klantervaring van de volgende generatie te stimuleren.” “Lees meer over je hoe KMO’s kunnen profiteren van digitale transformatie en welke succesfactoren cruciaal zijn.” En de absolute parel: “43% van de CEO’s zegt dat het IT-team vervangbaar is, maar WIJ weten en U weet dat IT de productiviteit als geen ander kan revolutioneren. Verander het denken.”

Wat was hier aan de hand?


Een leger van hardwerkende professionals veranderde binnen één week tot een stel digitaal puberende social merkambassadeurs. Dat, terwijl buiten de natie bezig was COVID-19 in te dammen, en ik net als iedere strateeg van mijn leeftijd, vanaf mijn bureautje ons primair thuisonderwijs probeerde te runnen.

WTK?

Wat een enorm gemiste kans, deze stortvloed aan social sales gewauwel. De inhoud was vaak zo navelstaarderig dat zelfs de eenden van WC-eend zouden roepen ‘What The Kwak!!!’. De vraag die direct bij mij opkwam: “waarom verspillen enkele van de slimste en grappigste geesten die ik ken kostbare tijd en middelen aan het maken van dit soort berichten?”

You’ll never walk alone

Bijen, mieren, sommige vleermuizen en mensen zijn zo succesvol vanwege één opmerkelijk kenmerk: samenwerking. Deze kracht komt het meeste tot uiting wanneer we worden aangevallen door één vijand. Kometen, vulkanen en virussen doen onze onderlinge verschillen wegsmelten als sneeuw voor de zon. Gevaar zet ons in de hulpvaardigheid modus. En wanneer onze hulp wordt gewaardeerd, dan maakt ons lichaam endorfine – het gelukshormoon –  aan. Waardoor we elkaar nog meer gaan helpen. Dat is onze kracht. 

Met bloed, zweet en tranen

Maar dat is ook onze zwakte. Want op het moment dat het gevaar te groot wordt en we kunnen de nabije toekomst niet meer overzien, dan schieten we in de angst modus. Ons brein begint met het produceren van cortisol – het stresshormoon. We gaan van “You’ll never walk alone”, naar “Dag vrienden, de koek is op”. En dat zie je terug op Linkedin. Liters cortisol. En dat is deels terecht, want dit zijn angstige tijden.

Toch wil ik je vragen om strategisch te blijven denken. Want de impact van angst op social media is groot. Zeker nu we vaak zonder regie, ineens volledig digitaal, vanuit huis van alles en nog wat gaan delen. Dit kan een enorme kans zijn, of juist een valkuil, als we naar de data kijken.

De impact van berichten op Linkedin

  • Berichten die medewerkers delen heeft gemiddeld 561% meer bereik dan berichten die vanuit een bedrijfspagina wordt gedeeld.
  •  Berichten van mensen wordt 24 keer vaker verder gedeeld dan berichtent van bedrijven.
  • Slechts 33% van de gebruikers vertrouwd berichten van bedrijven op social.
  • Het vertrouwen in berichten van familie en vrienden op social media is daarentegen een stuk hoger met 84%.


Zoals je ziet doet een door medewerkers gemaakte en door angst gedreven posts, nog meer afbreuk aan je bedrijf, je geloofwaardigheid, je merk. Zonde, want wij zijn nu meer dan ooit in staat om elkaar te helpen. Dat zien we in onze straten, dorpen en steden. Maar ook digitaal. Nu is het moment om jouw verhaal daar ook op aan te passen. Van verkopen naar helpen. Dat levert je veel meer op.

Maar hoe kom je nu tot een bericht dat mensen wel waarderen? Hierbij alvast twee kleine tips die ik graag met je deel:

Deel een vriendelijk en hulpvaardig bericht

Wanneer we gestrest zijn, vergeten we de behoeften van anderen. Volgens de wetenschap activeert het helpen van anderen echter dezelfde delen in ons brein als wanneer we seks hebben of eten. Probeer een paar keer per week echt hulpvaardig te zijn en geniet van een gezonde shot endorfine. Weg stress. Ook zal je zien dat het de kans vergroot dat je bericht gedeeld en beantwoord zal worden.

Zorg voor wat zonlicht

Zolang je binnen zit kun je geen direct zonlicht of frisse lucht krijgen. Zonlicht zorgt voor serotonine aanmaak en verlaagt je bloeddruk en je cortisol – het stresshormoon. Ga naar buiten, dat brengt je direct in de goede mood.

Dit zijn stressvolle tijden. Maar schrijf wat je echt denkt en voelt. Schiet mensen en bedrijven te hulp. Jij kan het. Jouw werk en je klanten verdienen het. Ik weet het zeker.

Brains. Beauty. Brands. Geniet ervan.

Joffrey 

PS. Mijn collega Remco de Groot heeft een handig artikel geschreven over merkambassadeurschap ten tijde van crisis. Ik adviseer je graag:  

https://www.adformatie.nl/purpose-marketing/marketing-tijdens-covid-19-insights-tips

Nog meer handige linkjes: https://business.linkedin.com/marketing-solutions/blog/linkedin-elevate/2017/why-employee-advocacy-cant-wait
https://www.slideshare.net/wearesocialsg/social-selling-action-plan

https://www.linkedin.com/pulse/who-do-you-trust-92-consumers-peer-recommendations-over-joey-little/

https://www.nielsen.com/wp-content/uploads/sites/3/2019/04/global-trust-in-advertising-report-sept-2015-1.pdf

https://www.edelman.com/sites/g/files/aatuss191/files/2019-06/2019_edelman_trust_barometer_special_report_in_brands_we_trust.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *