Ontdek hoe wij samenwerkten met Leen Bakker om een centrale data-hub te creëren waarbij de stijlvoorkeuren van de klant op de voorgrond staan. Deze innovatie verhoogt de omnichannel klantervaring, levert gepersonaliseerde productselecties en inhoud, wat resulteert in verhoogde relevantie en klantactivatie.

De uitdaging

De missie van Leen Bakker, “Leen, da’s design voor iedereen,” draait om het gezellig, betaalbaar en persoonlijk maken van woninginrichting voor iedereen. De uitdaging omvatte twee cruciale aspecten: ten eerste, het identificeren van de stijlvoorkeuren van de klanten en potentiële klanten van Leen Bakker, en ten tweede, het categoriseren van de 15.000 producten van Leen Bakker in passende stijlgroepen. Beide waren essentieel om ervoor te zorgen dat de juiste producten overeenkomen met de juiste stijlvoorkeuren, een concept dat we “Style-Driven Marketing” noemen. Een nauwkeurige voorspelling van individuele klantenvoorkeuren en precieze productcategorisatie waren essentiële stappen.

Het belangrijkste doel was om de merkloyaliteit van klanten te vergroten door producten te presenteren die resoneren met klanten, zodat ze zich kunnen verbinden met het aanbod van Leen Bakker.

Onze Aanpak

Om deze uitdagingen aan te pakken, hebben we twee innovatieve projecten geïnitieerd:

• Stijlherkenning voor bestaande en nieuwe klanten

• Productclassificatie voor op maat gemaakte productweergave

In samenwerking met Leen Bakker heeft Merkle een centrale gegevenshub opgezet, waarbij klantvoorkeuren voor stijl centraal staan. Deze gegevenshub stelt Leen Bakker in staat om de stijlen te identificeren die het beste bij bestaande en potentiële klanten passen.

Binnen “Leen’s Brain,” een Customer Data Platform (CDP) op het Google Cloud Platform, worden twee cruciale datasets getoond: klantniveau- en productniveau gegevens. Op klantniveau combineren we online gebruikersgegevens (websiteverkeer, aankoopgedrag) en offline gebruikersgegevens (offline aankoopgedrag) om een Single Customer View (SCV) binnen de gegevenshub te creëren. Dit modulaire CDP, gebouwd op het Google Cloud Platform, combineert aankoopgegevens met gelabelde productgegevens, waardoor we stijlvoorkeuren voor bestaande klanten kunnen vaststellen en voor nieuwe klanten kunnen voorspellen. Omdat Leen Bakker alle klantgegevens centraal opslaat in dit modulaire CDP, kunnen ze het gebruiken in alle stadia van de verkoopfunnel om de omnichannel ervaring te verrijken met gepersonaliseerde productkeuzes en content. Deze oplossing is volledig toekomstbestendig, zelfs in het post-cookie tijdperk.

Het verrijken en valideren van stijlvoorkeuren via e-mail

Om diepgaandere inzichten in stijlvoorkeuren te krijgen, zijn we een e-mailcampagne gestart om rechtstreeks te informeren naar de voorkeuren van klanten. Deze campagne stelde ons in staat om bestaande stijlvoorkeuren van klanten te valideren en stijlvoorkeuren bij potentiële klanten te identificeren. Sterk uitgesproken voorkeuren dienen als krachtige indicatoren van stijlvoorkeuren.

Via een omnichannel campagne hebben we klanten en potentiële klanten doorverwezen om deel te nemen aan de campagne, waarin hen werd gevraagd naar hun favoriete interieurstijlen (stijlvoorkeuren). Het doel van de campagne was het genereren van leads en het verrijken van klantprofielen. In samenwerking met de concept stylist, marketing en category management afdelingen hebben we moodboards ontwikkeld voor elke stijlvoorkeur voor verschillende kamers. Met behulp van de verzamelde gegevens en marketingautomatisering hebben we verschillende gepersonaliseerde e-mails verzonden. Elke e-mail was afgestemd op een specifieke kamer, met onderwerpregels en e-mailinhoud die waren gepersonaliseerd op basis van de stijlvoorkeur van de klant. Machine learning binnen “Leen’s Brain” werd gebruikt om producten in stijlgroepen in te delen.

Deze segmenten werden gebruikt om opvolging te geven aan klanten via online marketingkanalen, waaronder betaalde kanalen (SEA, Display, Video en Sociale media) en eigendomskanalen (direct mail en e-mail).

Resultaat

Door klant- en productinformatie te centraliseren, kan Leen Bakker klanten bereiken met gepersonaliseerde productselecties en content. Deze aanpak stelt hen ook in staat om zich te richten op geactiveerde klanten en potentiële klanten die vergelijkbaar winkelgedrag vertonen, dankzij lookalike-doelgroepen. De vroege integratie van stijlvoorkeuren in de omnichannel-ervaring verhoogt de relevantie voor de klant, wat resulteert in verbeterde prestaties.

Door gebruik te maken van de Single Customer View kan Leen Bakker effectief adverteren voor competitieve generieke zoekwoorden, waardoor ze hun bereik onder potentiële klanten vergroten. De resultaten van op stijl gebaseerde personalisatie zijn opmerkelijk, met aanzienlijke groei in klikken, conversies en ROAS (Return on Advertising Spend) in betaalde zoekcampagnes, samen met lagere kosten.

Awards

Deze case heeft GOUD gewonnen bij de AMMA Awards 2022 in de categorie ‘Best Use of Data and Technology’ en werd bekroond tot Best SEA bij de Friends of Search Awards. Bovendien behaalde het de overwinning bij de DDMA EMAS in de categorie ‘Innovatie’. De case is ook genomineerd voor een European Search Award in de categorie ‘Best Use of Data (PPC)’, een Global Search Award in de categorie ‘Best Use of Data (PPC)’ en een Programmatic Award in de categorie ‘Best Digital Programmatic Omni-Channel Strategy’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven